Roti

Zelfgemaakte roti. Het is even een werkje, maar heb je het eenmaal geproefd dan wil je nooit meer voorverpakte rotivellen.

roti in de koekenpan

Ingrediënten

4 porties

 • 250 g zelfrijzend bakmeel
 • ½ tl zout
 • 2 tl gemalen komijnzaad
 • 7 el arachideolie
 • 150 ml lauwwarm water
 • 200 g kikkererwten in blik
 • 1 teen knoflook

Bereiden

45 minuten

 1. Doe het bakmeel in een mengkom met het zout, 1 tl komijn en 2 el olie. Voeg het water toe en kneed er een glad beslag van. Laat afgedekt staan tot gebruik.
 2. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat ze uitlekken.
 3. Pel en pers de knoflook.
 4. Verhit 1 el olie in een koekenpan. Fruit hierin de knoflook met 1 tl komijn ongeveer 1 minuut op een matig vuur.
 5. Voeg de kikkererwten toe in de koekenpan. Plet ze fijn met een vlakke houten pollepel. Bak ongeveer 5 minuten tot een droog en kruimelig mengsel. Blijf de kikkererwten tijdens met bakken pletten, zodat het mengsel zo fijn mogelijk wordt.
 6. Draai 4 ballen van het rotideeg. Bestuif het aanrecht met bakmeel of bloem. Rol de deegballen met een deegroller uit tot kleine dikke schijven met een doorsnee van zo’n 12 cm.
 7. Verdeel de kikkererwtenkruim over de deegschijven. Vouw het deeg om de kikkererwtenkruim goed dicht en rol tot een nieuwe deegbal die is gevuld met de kikkererwtenkruim.
 8. Bestuif het aanrecht weer met bakmeel of bloem en rol 1 deegbal uit tot een platte, ronde roti van ongeveer 24 cm doorsnee.
 9. Verhit ½ el olie in een grote koekenpan. Bak hierin de roti op middelhoog vuur gaar in ongeveer 4 minuten. Bestrijk halverwege het bakken de bovenkant van de roti met ½ el olie en keer de roti om.
 10. Rol tijdens het bakken van de roti de volgende deegbal uit, zodat die daarna de pan in kan.
roti met deegroller

Bewaren

Er zijn twee goede manieren om roti’s te bewaren voor later gebruik. Het meest eenvoudig is om de gebakken roti’s afgedekt tussen twee borden in de koelkast te bewaren en op 100°C in de oven op te warmen. Een andere mogelijkheid is om de ballen rotideeg in vershoudfolie in de koelkast te bewaren en pas uit te rollen en vers te bakken vlak voor gebruik. In dat geval moet het rotideeg voor uitrollen wel eerst op kamertemperatuur komen.

Getest en minder geschikt bevonden: gebakken roti’s opwarmen in de magnetron of opwarmen in een koekenpan. In beide gevallen worden de roti’s snel hard en droog.

Inspiratiebron: Allerhande

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *