Deze goed vullende en toch frisse vegetarische salade is een smakelijke familietraditie voor feestelijke gelegenheden en voor bij de barbecue.

Ingrediënten
12 porties
Salade en garnering
- 1200 g vastkokende aardappelen
- 750 g appels
- 2 rode uien
- 1 potje doperwt en wortel (330 g)
- 1 pot augurken zoetzuur (670 g)
- 1 pot zilveruitjes (320 g)
- 8 eieren
- 1 tl zout
- 100 g verse ananas
- 100 g mango
- 100 g cashewnoten
- 100 g cherrytomaten
Whiskysaus
- 250 ml mayonaise
- 150 ml crème fraîche
- 120 g ketchup
- sap van 1 limoen
- 4 el whisky
- 2 el agavesiroop
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
Benodigdheden
- kookpan Ø 24 cm
- stoompan/kookpan Ø 20 cm
- kookpan Ø 18 cm
- grote kom Ø 18 cm
- 2 serveerschalen 25 x 35 cm
- garde
Bereiden
60 minuten
De saladebasis maken
- Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes.
- Stoom de aardappelblokjes ongeveer 7 minuten in een stoompan (Ø 20 cm), totdat ze beetgaar zijn. Koken kan ook. De aardappelblokjes zijn dan iets sneller gaar en de textuur is minder stevig.
- Haal de aardappelblokjes van het vuur, giet ze indien nodig af en laat een halfuurtje afkoelen.
- Kook de eieren in 10 minuten hard (kookpan Ø 18 cm). Laat de gekookte eieren schrikken in koud water en laat ze daarna verder afkoelen.
- Schil de appels en snij ze in kleine blokjes.
- Pel de uien en snipper ze fijn.
- Snij 120 g augurken en 100 g zilveruitjes in kleine stukjes.
- Maak in een grote kom (Ø 18 cm) de whiskysaus, door de ingrediënten één voor één toe te voegen en met een garde goed te mengen.
- Kies een grote bak om de salade in te mengen. Een gemiddelde mengkom is te krap, zelf gebruik ik een soeppan van 6 liter (Ø 24 cm).
- Doe de aardappelblokjes in de bak en roer er met een pollepel het zout door.
- Voeg de appelblokjes, de uitgelekte doperwt en wortel, de gesnipperde rode uien en de gesneden augurken en zilveruitjes toe. Meng de salademassa met een pollepel.
- Pel 4 van de gekookte eieren en snij deze in stukjes. Roer deze ook door de salade.
- Schep 5 royale eetlepels whiskysaus bij de salade en meng het er goed doorheen.
De saladebasis is nu klaar. Je kunt de salade direct aansluitend gaan opmaken, of de saladebasis in de koelkast bewaren tot het moment dat je de salade gaat opmaken.
De salade opmaken
- Verdeel de salademassa over twee serveerschalen. Hou de randen van de serveerschalen vrij voor de garnering.
- Maak een mooie ovale vorm van de salade en bestrijk deze met de overige whiskysaus.
- Pel de resterende 4 gekookte eieren en snij deze in plakjes en partjes voor de garnering.
- Snij de ananas, de mango en enkele augurken in stukjes voor de garnering. Snij de cherrytomaten doormidden.
- Leg de garnering langs de randen van de salade en op de salade zodat het een feestelijke geheel wordt.
- Laat de roomboter zachtjes smelten in de kookpan van Ø 16 cm.
- Klop de bloem met een garde door de gesmolten boter tot een deegmengsel ontstaat.
- Voeg de witte peper, nootmuskaat en zout toe en laat al roerend 1 minuut zachtjes bakken.
Tips
- Het is een delicate aangelegenheid om een opgemaakte salade te vervoeren. De kans is groot dat de salade aan het einde van de rit niet meer zo feestelijk oogt als bij het begin. Je kunt in dat geval beter de saladebasis en alle ingrediënten voor de garnering in aparte bakje en potjes vervoeren en de salade pas op de plek van bestemming opmaken.
- Opgemaakt en onopgemaakt kan de salade 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast.

