Okonomiyaki met paddenstoelen

Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek met een zoete sojasaus. Deze vegetarische variant is belegd met paddenstoelen.

vegetarische okonomiyaki met paddenstoelen

Ingrediënten

2 porties

  • 70 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el miso
  • 100 ml water
  • 3 eieren
  • 1 bosje salade-uien
  • 200 g gesneden spitskool
  • 50 g ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 1 el mirin
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 3 el arachideolie
  • 2 el mayonaise
  • wasabi

Bereiden

40 minuten

  1. Doe de bloem, het bakpoeder, de miso en het water in een mengkom. Klop het goed met een garde, tot er geen klontjes miso meer zijn.
  2. Voeg de eieren toe en klop tot een glad beslag.
  3. Snij de salade-uien in ringetjes. Voeg het witte deel toe aan het beslag en bewaar het groene deel.
  4. Voeg de gesneden spitskool toe en schep het met een pollepel door het beslag.
  5. Doe de ketchup, ketjap, basterdsuiker en mirin in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat 3 minuten zachtjes doorkoken en haal de saus dan van het vuur.
  6. Snij de champignons in kwarten en de oesterzwammen in reepjes.
  7. Verwarm de oven voor op 100°C om de pannenkoeken warm te houden.
  8. Bak van het beslag 4 pannenkoeken. Gebruik hiervoor 1 of 2 koekenpannen en verhit per pannenkoek ½ el olie. Giet een portie van het beslag in de koekenpan en druk zo goed mogelijk plat met een vlakke spatel. Bak de pannenkoeken op een halfhoog vuur en keer halverwege.
  9. Verhit 1 el olie in een wok voordat je aan de laatste pannenkoek begint. Roerbak de paddenstoelen in de wok, gelijktijdig met het bakken van de laatste pannenkoek. Bak de laatste minuut 1 el saus uit de steelpan mee met de paddenstoelen.
  10. Leg iedere pannenkoek op een bord. Besmeer de pannenkoeken met de mayonaise. Verdeel de gebakken paddenstoelen en de groene ringetjes van de salade-uien over de pannenkoeken. Sprenkel de saus uit de steelpan over de pannenkoeken. Serveer de okonomiyaki met een toefje wasabi ernaast.

Bewaren

Beleg alleen de pannenkoeken die je direct gaat eten. Bewaar de resterende pannenkoeken afgedekt tussen twee borden in de koelkast. Bewaar ook de gebakken paddenstoelen en saus apart van elkaar en afgedekt in de koelkast.

Verwarm de pannenkoeken in de oven op 100°C. Verwarm intussen ook de gebakken paddenstoelen in een koekenpan, zonder olie te gebruiken. Beleg en serveer de pannenkoeken zoals beschreven in stap 10 van de bereiding.

Inspiratiebron: Allerhande

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *