Thaise gebakken rijst is eenvoudig maar o zo lekker. Met ananas, rode paprika en cashewnoten wordt het gerecht helemaal zomers.
Ingrediënten
2 porties
- 150 g basmatirijst
- 250 g verse ananas
- 1 rode paprika
- 1 bosje salade-uien
- 2 tenen knoflook
- 2 eieren
- ¼ tl zout
- 3 tl kokosolie
- 70 g ongezouten cashewnoten
- 2 tl tamari
- 2 tl sriracha
- ½ limoen
Ingrediëntenwijzer: kokosolie, rijst, sriracha, tamari
Voorbereiden
10 minuten
minimaal 1½ uur
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (zie ook de tips voor het koken van rijst). Laat de rijst ongeveer 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna nog minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
Bereiden
35 minuten
- Snij de ananas in reepjes, de paprika in stukjes en de salade-uien in ringetjes. Pers de knoflook.
- Klop de eieren los met het zout.
- Verhit 1 tl olie in een wok. Bak de paprika en de ananas in de wok op een middelhoog vuur, totdat het vocht is verdampt en de ananas licht karamelliseert. Dit duurt zo’n 5 to 10 minuten.
- Haal de wok van het vuur. Hevel de paprika en ananas over naar een kom en maak de binnenkant van de wok schoon met keukenpapier. Doe dat voorzichtig, want de wok is nog heet.
- Zet de wok terug op het vuur en verhit 1 tl olie in de wok. Bak de cashewnoten kort, totdat ze licht verkleuren.
- Doe de gekookte rijst bij de cashewnoten en bak deze al scheppend ongeveer 3 minuten op een laag tot middelhoog vuur.
- Schuif de rijst naar één helft van de wok en verhit 1 tl olie in de andere helft.
- Bak de eieren continu roerend in de olie naast de rijst tot de eierkluts net aan gaar is. Meng het ei dan door de rijst.
- Voeg de tamari toe en meng door de rijst totdat deze egaal van kleur is. Doe vervolgens hetzelfde met de sriracha.
- Roer de mix van paprika en ananas door de rijst en bak 2 tot 3 minuten mee.
- Pers de limoen uit boven de rijst en voeg de ringetjes salade-ui toe. Meng het door de rijst en bak nog 1 à 2 minuten door. Proef en voeg eventueel extra sriracha toe.
Bewaren
De Thaise gebakken rijst kan prima nog een keer worden gebakken. Verhit daarvoor 1 tl kokosolie in de wok. Bak de rijst rustig op een matig vuur. Bij te heet bakken of opwarmen in de magnetron kan de rijst hard en droog worden.
Inspiratiebron: Cookie + Kate