Vegetarische lasagne boordevol geroosterde groenten, met heel eenvoudig zelf te maken tomatensaus en bechamelsaus.

Ingrediënten
4 porties
Tomatensaus
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 200 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 70 g tomatenpuree
- 1 tl chilivlokken
- 200 ml witte wijn
- 800 g tomatenblokjes
- 15 g verse basilicum
Bechamelsaus
- 50 g roomboter
- 50 g bloem
- ½ tl witte peper
- ¼ tl nootmuskaat
- ¼ tl zout
- 500 ml halfvolle melk
En verder
- 1 aubergine
- 2 paprika’s (rood/oranje/geel)
- 1 winterpeen
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 4 el olijfolie
- 1 el mirin (optioneel)
- 250 g champignons
- zwarte peper uit de molen
- 200 g spinazie
- 200 g lasagnebladen
- 125 g mozarella
- 100 g cherrytomaten
Ingrediëntenwijzer: mozarella, winterpeen
Benodigdheden
- ovenschaal 20×30 cm
- kookpan Ø 18 cm
- kookpan Ø 16 cm
- wok
- garde
Bereiden
60 minuten
30 minuten
Tomatensaus
- Snipper de uien en pers de knoflook.
- Verhit 2 el olijfolie in de kookpan van Ø 18 cm, voor het maken van de tomatensaus.
- Fruit de uien en knoflook ongeveer 5 minuten.
- Kook intussen het water en laat het bouillonblokje er in oplossen.
- Meng de tomatenpuree en de chilivlokken door de uien en bak 1 minuut mee.
- Voeg de witte wijn toe en laat ongeveer 5 minuten goed doorkoken zodat er een flink deel verdampt.
- Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Hak de basilicumblaadjes grof en voeg toe aan de saus.
- Laat de tomatensaus minimaal 20 minuten sudderen op een laag vuur. Zonder deksel, zodat de saus wat indikt.
Geroosterde groenten
Maak tijdens het sudderen van de tomatensaus de geroosterde groenten.
- Verwarm de oven voor op 200°C (of 180°C bij een heteluchtoven).
- Snij de aubergine in de lengte doormidden en daarna in plakken. Snij de paprika’s en winterpeen in repen.
- Doe de groenten in de ovenschaal. Bestrooi met de Italiaanse kruiden en besprenkel met 3 el olijfolie en de mirin. Schep met je vingers door de groenten om de kruiden, olie en mirin goed te spreiden.
- Rooster de groenten 25 minuten in het midden van de oven.
Bechamelsaus
Maak tijdens het roosteren van de groenten de bechamelsaus.
- Laat de roomboter zachtjes smelten in de kookpan van Ø 16 cm.
- Klop de bloem met een garde door de gesmolten boter tot een deegmengsel ontstaat.
- Voeg de witte peper, nootmuskaat en zout toe en laat al roerend 1 minuut zachtjes bakken.
- Voeg in kleine beetjes de melk toe. Klop iedere scheut melk met de garde goed door de saus, zodat uiteindelijk een mooie egale saus ontstaat. Haal de saus van het vuur wanneer deze klaar is.
De lasagne
- Snij de champignons in kwarten.
- Verhit 1 el olijfolie in een wok. Doe de champignons in de wok, maal er zwarte peper over en bak ze 3 minuten op een middelhoog vuur.
- Voeg de spinazie toe in de wok en roerbak tot deze helemaal is geslonken.
- Haal de wok van het vuur. Meng de spinazie, de geroosterde groenten en de tomatensaus in de wok.
- Draai de oven terug naar 180°C (of 160°C bij een heteluchtoven).
- Giet het groentevocht uit de ovenschaal en dep de binnenkant voorzichtig schoon met keukenpapier. Vet de ovenschaal in met olijfolie voor het bakken van de lasagne.
- Maak de laagjes in de ovenschaal. Begin met een kwart van de groentemix, daarover een paar scheppen bechamelsaus en dan een laag lasagnebladen. Doe dit in totaal drie keer. Zorg dat ongeveer de helft va de bechamelsaus overblijft voor de toplaag.
- De vierde en laatste ronde gaat in een andere volgorde: groentemix – lasagnebladen – bechamelsaus. Gebruik de resterende helft van de bechamelsaus voor deze toplaag. Smeer het goed uit met de achterkant van een lepel, zodat de laag lasagnebladen geheel wordt bedekt.
- Kruimel de mozarella over de lasagne. Snij de cherrytomaten in helften en verdeel over de lasagne.
- Bak de lasagne in het midden van de oven, volgens de instructies op de verpakking van de bladen. Meestal is dat zo’n 30 minuten.
Inspiratiebron: BBC Goodfood