Ingrediëntenwijzer

Tips voor het kiezen van de juiste ingrediënten. Welke producten zijn goed, welke zijn lekker en vooral: welke zijn 100% vegetarisch.

Baksoda

Baksoda is een rijsmiddel voor het bakken van taarten, cakes en koekjes. Het wordt vooral gebruikt in Amerikaanse recepten en is niet hetzelfde als bakpoeder.

  • Baksoda heeft een veel sterkere rijzende werking dan bakpoeder.
  • Baksoda werkt alleen als er een zuur bestanddeel in het beslag zit, zoals yoghurt of citroen. Bakpoeder werkt altijd omdat er een zuur in zit.

Baksoda is te koop bij grotere supermarkten. Meestal is er keuze uit een groot pak van Arm & Hammer en kleine zakjes van Dr. Oetker. Die laatste zijn naar verhouding 10x zo duur, dus koop ik altijd het pak waar veel te veel in zit.

Volgens de verpakking van Arm & Hammer is de baksoda na openen 30 dagen goed. Dat is onzin. Ik bewaar het geopende pak in de koelkast en dat blijft zeken een jaar goed. Je kunt eenvoudig testen of baksoda nog goed werkt. Doe daarvoor wat baksoda bij een kopje kokend water met een scheutje azijn. Wanneer het flink gaat bruisen, dan werkt de baksoda zoals het hoort.

baksoda, baking soda

Cheddar

Cheddar is – net als alle kazen – niet vanzelfsprekend vegetarisch. Van oorsprong wordt kaas gemaakt met dierlijk stremsel, maar fabrikanten stappen gelukkig steeds meer over op vegetarisch stremsel. Check de verpakking of de kaas is gemaakt met vegetarisch stremsel.

cheddar

Kokosmelk

Kokosmelk is niets anders dan kokos aangelengd met water. De mate waarin water is toegevoegd, is af te leiden uit het vetpercentage. Hoe meer vet, hoe meer kokos. Goede kokosmelk heeft een vetpercentage van 17 à 18%.

Bij sommige kokosmelk is het vetpercentage slechts 6 tot 8%. Er is in dat geval simpelweg meer water toegevoegd, met als resultaat minder kokossmaak. Je wordt dus eigenlijk gefopt.

Als alternatief voor kokosmelk kun je ook kokoscrème (santen) gebruiken en zelf naar wens water toevoegen. Qua vetpercentage komt 50 g kokoscrème overeen met 200 ml kokosmelk.

kokosmelk

Kokosolie

Kokosolie is geschikt om op hoge temperaturen mee te bakken en is neutraal van smaak. In plaats van kokosolie kun je ook arachideolie gebruiken, dat heeft dezelfde eigenschappen. Het is vooral een kwestie van smaak: kokosolie is naar mijn idee net iets neutraler en pannen blijven tijdens het bakken opvallend schoon.

kokosolie

Paprikapoeder

Lang heb ik gedacht dat met paprikapoeder en gerookte paprikapoeder hetzelfde werd bedoeld. Niet dus. Gerookte paprikapoeder heeft een uitgesproken rooksmaak die het totaal anders maakt dan gewone paprikapoeder. Gebruik gerookte paprikapoeder met mate, want de rooksmaak kan snel overheersen in een gerecht. Een aanrader is de gerookte paprikapoeder van La Chinata. Het Spaanse bedrijf is helemaal gespecialiseerd in gerookte paprika en bovendien de helft goedkoper dan potjes van Verstegen of Jumbo.

gerookte paprikapoeder

Pesto

Gewone pesto is vaak niet vegetarisch, omdat de kaas in pesto wordt gemaakt met dierlijk stremsel. Gelukkig is er ook vegan pesto. Helemaal ideaal voor wie zoals ik niet van de scherpe kazen houdt die in gewone pesto worden gebruikt.

De vegan Pesto Genovese Bio van Costa Ligure is mijn favoriete groene pesto. Beter dan originele groene pesto door het ontbreken van de pregnante kaassmaak. De vegan groene pesto van het merk Puro is nogal droog en vlakker van smaak, waarschijnlijk door de cashewnoten die erin zijn verwerkt.

Als rode pesto gebruik ik de Pesto Arrabbiata van het Jumbo huismerk. Qua ingrediënten is die vegan, maar het krijgt geen vegan of zelfs vegetarisch label omdat er sporen van melk, ei en vis in kunnen zitten. Dat komt bij mij wel door de ballotage. Wil je rode pesto met vegan label, dan is er ook de Biologisch Rode Pesto Vegan van het Jumbo huismerk.

groene en rode pesto

Rijst

Goed rijst koken is vooral een kwestie van veelvuldig de rijst omscheppen, met een lepel of pollepel. Omscheppen nadat de rijst de pan in gaat. Omscheppen voor het afgieten van de rijst. Omscheppen tijdens het kwartiertje nastomen. Omscheppen voordat de rijst de koelkast in gaat om later te bakken. Het doel van al dit omscheppen is losse rijst zonder kleverige klonten.

Roomkaas

Roomkaas haal ik altijd bij de Aldi. Hun Valblanc roomkaas naturel is uitstekend om cheesecake te bakken en kost maar de helft van de bekende Philadelphia.

De meeste roomkaas is vegetarisch, maar er zijn uitzonderingen. De pakjes Monchou van 100 g zijn tegenwoordig gemaakt met vegetarisch stremsel, maar de kuipjes Monchou van 200 g bevatten gelatine en stremsel van ongedefinieerde komaf.

Een product dat vaak bij de roomkaas ligt en er verdacht veel op lijkt is zuivelspread. Daarmee durf ik geen cheesecake te maken. Het bevat vaak minder dan 20% vet en het zal een reden hebben dat het geen roomkaas heet.

roomkaas van de Aldi

Sambal

In recepten wordt meestal sambal oelek gebruikt. Dat is de meest pure sambal: bijna 90% chilipeper en verder zout en conserveermiddel. Check de hoeveelheid chilipeper op de verpakking. Soms wordt sambal oelek aangelegd met water en bevat het rond de 70% chilipeper.

Andere soorten sambal zijn vooral geschikt om apart bij de maaltijd te serveren. In deze sambals zit vaak garnalenpoeder, dus het is even opletten om een vegetarische variant te vinden. Sambals van de merken Spice It (bij AH) en Koningsvogel (bij Jumbo) zijn op een enkele uitzondering na vegetarisch.

sambal oelek en sambal brandal

Sriracha

Sriracha is een pittige chilisaus die veel in Thaise recepten wordt gebruikt of los bij Thaise gerechten wordt geserveerd. Het heeft een heel eigen lichtzoete smaak, waardoor het iets minder pittig is dan sambal oelek. Zelf gebruik ik de sriracha van Go-Tan, die bevat de meeste chilipeper. Merkwaardig genoeg heeft Albert Heijn die alleen in grote flessen en Jumbo alleen in kleine flessen.

sriracha

Tamari

Tamari is een sojasaus zonder tarwe en daardoor glutenvrij. De geur en smaak van tamari vind ik zelf verfijnder en boeiender dan van gewone sojasaus. Tamari is gewoon te koop in supermarkten, maar het is even zoeken. Het woord ‘tamari’ staat erg klein op de flesjes van Kikkoman met blauwe dop. Soms staan die niet tussen de andere sojasauzen, maar in het schap met glutenvrije producten.

Andere merken glutenvrije sojasaus zijn meestal geen tamari. Die bevatten rijst of tarwe waarvan de gluten volledig zijn afgebroken.

tamari

Vanille-extract

Het is verleidelijk om een potje goedkope vanille-aroma uit de supermarkt te gebruiken. Totdat je beseft dat daar geen vanille aan te pas komt.

Voor vanille-extract met echte vanille kom je vanzelf terecht bij de specialist Nielsen-Massey. Daar gaat een hele wereld open: je kunt kiezen uit verschillende kwaliteiten en windstreken. In de winkel van Dille & Kamille ben ik zelf uitgekomen bij de iets dikkere vanillepasta van bourbon uit Madagaskar. Maar eigenlijk wil ik alle varianten wel eens uitproberen.

vanille-extract

Winterpeen

Een winterpeen schil ik altijd voor gebruik. Dat gaat perfect en in een handomdraai met een dunschiller.