Keukengerei

Tips voor het uitkiezen en gebruiken van je keukengerei. Welke spullen zijn echt nuttig om in je keuken te hebben? En waar moet je op letten bij het kiezen van een product?

Bakkwast

Een siliconen bakkwast. Het is moeilijk voor te stellen dat ik jarenlang zonder heb gekund. Ik gebruik ‘m om bakvormen en ovenschalen mooi gelijkmatig in te vetten. Of om de bovenkant van appeltaart te bestrijken met ei. Ook voor het netjes verdelen van saus over enchilada’s komt de bakkwast goed van pas.

Een bakkwast van siliconen is eenvoudig schoon te maken. Even afspoelen onder de hete kraan en dan de vaatwasser in. Bij een bakkwast van haar heb ik het idee dat tussen die fijne haartjes altijd wel resten overblijven.

siliconen bakkwast

Dunschiller

Een dunschiller werkt ideaal voor langwerpige vormen, zoals een winterpeen of zoete aardappel. In lange halen schil je die eenvoudig en snel met een dunschiller.

Voor gewone aardappelen ben ik minder enthousiast over de dunschiller. Door de ronde vorm komt er bij iedere haal maar een klein stukje schil af. Bovendien moet je veel dubbel schillen om echt alle stukjes schil eraf te krijgen. Het resultaat is niet snel en uiteindelijk ook niet heel dun. Een gewoon schilmesje heeft voor gewone aardappelen mijn voorkeur.

Het belangrijkste van een dunschiller is dat het mesje goed scherp is. Mijn goedkope dunschiller van het Blokker huismerk voldoet daar met verve aan.

Y-model dunschiller

Gemberrasp

De gemberrasp van keramiek is een staaltje Japans vernuft waar ik erg blij van word. Het raspen van gember gaat er veel soepeler mee dan met een gewone keukenrasp. Bij het raspen blijven de draderige vezels van de gember veelal intact. Die blijven zo mooi achter als afval en gaan niet mee in het eten. Een ander voordeel is dat je met de gemberrasp van keramiek minder snel je vingers meeraspt.

Ik heb de gemberrasp van keramiek van Gefu en die bevalt uitstekend. Het schaaltje is degelijk en slim doordacht, met een antislip bodem en schenktuit.

gemberrasp

Knoflookpers

Een knoflookpers moet goed persen. Helaas is dat bij veel knoflookpersen niet het geval. Enkele tips voor het kiezen van een goede knoflookpers.

  • De pers moet stevig in elkaar steken, want er wordt flink kracht mee gezet. Dus volledig van metaal en liefst lekker zwaar in de hand.
  • De pers moet de knoflook recht van boven door de gaatjes drukken. Zo wordt het compartiment goed afgesloten en kan de knoflook alleen door de gaatjes naar buiten. Sommige persen gaan schuin het compartiment in, waardoor knoflook via de zijwanden ontsnapt.
  • Een stamper met pinnen die door de gaatjes heen duwen werkt beter dan een vlakke stamper. Er blijft zo minder knoflook achter in de gaatjes. Bijkomend voordeel is dat het iets eenvoudig schoonmaakt.
  • Uitneembare onderdelen voor eenvoudig schoonmaken zijn funest. Die maken de knoflookpers minder stevig en geven kieren waardoor knoflook tijdens het persen ontsnapt.

Mijn knoflookpers van Tomorrow’s Kitchen voldoet aan deze criteria voor een prijs die reuze meevalt. De wat malle groene schraper had er niet op gehoeven. Het afschrapen van de geperste knoflook gaat beter met een mesje.

knoflookpers

Maatbeker

De meest gangbare inhoudsmaat voor een maatbeker is 1 liter. Die afmeting is goed bruikbaar voor het afmeten van veelvouden van 50 ml. Soms komt het nauwkeuriger en moet je afmeten per 10 ml. Dat gaat beter met een kleinere maatbeker. Zelf gebruik ik daarvoor een maatbeker van 500 ml inhoud.

maatbeker 500 ml

Ovenschaal

Bij een ovenschaal denk ik in eerste instantie aan een grote ovenvullende schaal, zo een waar 4 porties in gaan. Maar ovenschalen zijn er in allerlei soorten en maten. Een setje kleine ovenschalen is ideaal voor het bereiden van ovengerechten in porties voor 1 of 2 personen.

Mijn kleine ovenschalen zijn van het Blokker huismerk en hebben een binnenmaat van ongeveer 12 x 20 cm.

kleine ovenschalen