De enige echte New York cheesecake! Lekker klef en supermachtig, afgetopt met een frisse frambozensaus. Met dit recept bak je eenvoudig de perfecte cheesecake, zonder gedoe met bakken water in de oven.
Ingrediënten
10 porties
- 75 g roomboter
- 150 g haverkoekjes
- 190 g poedersuiker
- 50 g bloem
- ½ tl zout
- 800 g roomkaas
- 1 citroen
- 5 eieren
- 350 ml slagroom
- 1 tl vanille-extract
- 375 g frambozen uit de diepvries
- 50 g suiker
Ingrediëntenwijzer: roomkaas, vanille-extract
Benodigdheden
- springvorm Ø 24 cm
- keukenmachine
- bakpapier
- mengkom
- mixer
- steelpannetje
- kleine kookpan
- keukenweegschaal
- maatbeker
- bakkwast
Bereiden
30 minuten
3 uur
minimaal 4 uur
Bodem
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C.
- Smelt de boter in een steelpannetje op een laag vuur.
- Breek de koekjes in stukken en doe ze in de keukenmachine. Giet de gesmolten boter erbij en maal de koekjes fijn.
- Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Klem het bakpapier vast in de springvorm. Knip overtollig bakpapier buiten de springvorm weg. Zie ook de foto’s hieronder.
- Verdeel de fijngemalen koekjes gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Druk de koekkruim goed aan met de vlakke onderkant van een glas.
- Bak de bodem 15 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven en verhoog de temperatuur naar 225°C.
Vulling
Begin tijdens het bakken van de bodem met het maken van de vulling.
- Doe de poedersuiker, de bloem en het zout in een mengkom.
- Voeg de roomkaas toe en mix rustig tot een egale substantie.
- Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit de citroen. Mix beide door het roomkaasmengsel.
- Mix de eieren door de vulling totdat het mengsel weer egaal is.
- Voeg al mixend beetje bij beetje de slagroom toe. Het moet in delen zodat de dunne slagroom goed mengt met de dikkere roomkaas.
- Meng tot slot het vanille-extract door het mengsel.
- Giet de vulling op de bodem in de springvorm en bak 10 minuten in de oven.
- Draai de oven terug naar 90°C en bak de cheesecake zo nog 50 minuten.
- Doe de oven uit en laat de cheesecake er nog 2 uur in nagaren.
- Laat de cheesecake afkoelen buiten de oven. Zet de cheesecake in de koelkast wanneer deze voldoende is afgekoeld en laat ‘m daar minimaal 4 uur staan.
Topping
Maak de topping terwijl de cheesecake in de oven staat.
- Zet de frambozen met de suiker in een kookpan op een laag vuur. Laat de frambozen ongeveer 5 minuten ontdooien met de deksel op de pan.
- Zodra er een bodempje vocht in de pan staat kan de deksel eraf en het vuur iets omhoog. Laat de frambozen al roerend doorkoken tot een saus.
- Haal de saus van het vuur en laat ongeveer een halfuur afkoelen. Zet de saus daarna minimaal 4 uur in de koelkast.
- Giet de topping pas op moment van serveren over de cheesecake.
Inspiratiebron: New York – Recepten uit de Big Apple