Tiramisu is het allerlekkerst wanneer het vers is klaargemaakt, volgens het traditionele recept. Een perfecte afsluiter voor een uitgebreid Italiaans diner.
Ingrediënten
8 porties
- 200 ml espresso
- 4 verse eieren
- 100 g kristalsuiker
- 500 g mascarpone
- 250 g savoiardi (of lange vingers)
- cacaopoeder
Benodigdheden
- koffiezetapparaat
- ovenschaal 20×30 cm
- 2 mengkommen
- mixer
- theezeefje
Bereiden
30 minuten
minimaal 3 uur
- Maak de espresso en laat deze afkoelen. Zelf gebruik ik een Dolce Gusto koffiezetter met cups voor espresso. Op andere manieren kan natuurlijk ook. Heb je geen koffiezetter, dan kun je ook extra sterke oploskoffie maken.
- Splits de eieren. Doe eiwit en eidooiers in aparte mengkommen. Gebruik verse eieren, want ze gaan rauw in de tiramisu. Zorg dat de mengkommen goed schoon en vetvrij zijn, voor het opkloppen van het eiwit.
- Klop de eiwitten stijf met de mixer.
- Doe de suiker bij de eidooiers en klop het met de mixer tot een glad mengsel.
- Schep de mascarpone met de hand beetje bij beetje door het eidooiermengsel. Schep daarna voorzichtig het geklopte eiwit erdoor, zodat de eiwitten luchtig blijven.
- Schenk de espresso in een diep bord. Wentel de savoiardi één voor één kort door de espresso. Niet te lang, dan worden ze zompig. Bedek de bodem van de ovenschaal met de in espresso gedoopte savoiardi.
- Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de bodem van savoiardi. Strooi met het theezeefje een dun laagje cacaopoeder over de mascarpone.
- Maak een volgende laag in espresso gedompelde savoiardi in de ovenschaal. Dek die af met rest van het mascarponemengsel. Strooi tot slot met het theezeefje een sneeuwlaagje cacaopoeder over de tiramisu.
- Dek de ovenschaal met tiramisu af, bijvoorbeeld met vershoudfolie. Laat de tiramisu minimaal 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
Bewaren
Tiramisu is het lekkerst wanneer deze op de dag van bereiding wordt gegeten. Bij langer bewaren kan de tiramisu nattig worden.
Inspiratiebron: Allerhande