Tres leches is een klassiek Mexicaans gebakrecept. In Midden-Amerika zie je het veel, maar gek genoeg is het niet de wereld overgewaaid zoals taco’s en burrito’s. Gelukkig is het eenvoudig zelf te bakken!
Ingrediënten
12 porties
- 160 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- 5 eieren
- 220 g suiker
- 130 ml halfvolle melk
- 1½ tl vanille-extract
- 300 g gecondenseerde melk
- 250 ml halfvolle koffiemelk
- 125 ml slagroom
- 125 g mascarpone
- 200 g aardbeien of ander fruit om te garneren
- boter om de ovenschaal in te vetten
Ingrediëntenwijzer: vanille-extract
Benodigdheden
Bereiden
30 + 5 + 5 minuten
30 minuten
minimaal 3 uur
Cake
- Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in één mengkom en de eidooiers in een andere mengkom.
- Mix 150 g suiker door de eidooiers. Doe er 80 ml melk en 1 tl vanille-extract bij en mix kort. Voeg daarna het bloemmengsel toe en mix tot een glad beslag.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik bij een heteluchtoven alleen onder- en bovenwarmte.
- Vet de ovenschaal met een bakkwast goed in met boter en bestuif met wat bloem.
- Mix 50 g suiker op hoge snelheid door de eiwitten tot het een stevige meringue is.
- Spatel de meringue door het beslag tot een egale massa.
- Giet het beslag in de ovenschaal en bak de cake 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat de cake ongeveer 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur. Haal de cake dan uit de ovenschaal en laat minimaal 1 uur verder afkoelen in de koelkast.
Melkvulling
- Maak de ovenschaal schoon en doe de afgekoelde cake terug in de ovenschaal.
- Prik met een vork de hele bovenkant van de cake vol gaatjes.
- Doe de gecondenseerde melk, de koffiemelk en 50 ml gewone melk in een maatbeker. Roer het met een lepel door elkaar.
- Giet het melkmengsel in kleine beetjes gelijkmatig over de cake. De melk trekt langzaam in de cake. Een deel van de melk sijpelt door zodat de cake in een voetbadje komt te staan. Dat zal tijdens het verder afkoelen in de cake trekken.
- Zet de cake terug in de koelkast en laat de melk er minimaal 1½ uur verder intrekken.
Topping
- Doe de slagroom in een mengkom met 20 g suiker en ½ tl vanille-extract. Klop de slagroom lobbig met de mixer.
- Voeg in gedeelten de mascarpone toe en klop tot de room stijf is.
- Smeer de dikke room uit over de cake en garneer met stukjes fruit.
Tips
Tres leches is natuurlijk bij uitstek geschikt als nagerecht bij een Mexicaanse maaltijd. Je maakt het extra lekker met een bolletje ijs erbij. Wanneer je de tres leches garneert met aardbeien, dan is aardbeien-meringue ijs een perfecte match.
Inspiratiebron: Laura’s Bakery